Hero Image

Περίθαλψη ασθενών & εκπαίδευση

Μπορείτε να έχετε ενεργό ρόλο στην πορεία της υγείας σας

Η φροντίδα της υγείας σας και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να φαίνονται περίπλοκες, αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι τα πράγματα. Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω τις χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν στην υγεία σας γενικά. Οι πληροφορίες αυτές δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τυχόν συζητήσεις με τον γιατρό σας.

Υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να χειριστείτε έξυπνα τα φάρμακά σας

Συνετή χρήση των φαρμάκων

Ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στο γιατρό, στο φαρμακείο ή στο σπίτι, υπάρχουν σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να χρησιμοποιήσετε τα φάρμακά σας σωστά.

Illustration of a patient talking to doctor in office

Όταν πάτε στο γιατρό σας, ενημερώστε τον και κάντε τις απορίες σας σχετικά με τα φάρμακά σας

Η επίσκεψη στο γιατρό είναι η καταλληλότερη ευκαιρία να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα φάρμακα που παίρνετε:

1. Πάρτε μαζί σας τις συσκευασίες του φαρμάκου σας ή ένα γραπτό κατάλογο των φαρμάκων που λαμβάνετε (συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων, μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, βιταμινών και φυτικών θεραπειών ή συμπληρωμάτων φαρμάκων) και ενημερώστε το γιατρό για  γνωστές φαρμακευτικές αλλεργίες που τυχόν να έχετε.

2. Ενημερώστε τον γιατρό και τον νοσηλευτή σας εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, ώστε να βεβαιωθεί ότι είναι ασφαλής η λήψη ορισμένων φαρμάκων.

3. Πηγαίνετε προετοιμασμένοι με ερωτήσεις σχετικά με τα φάρμακά σας, ιδίως για τα νέα σας φάρμακα. Κάντε ερωτήσεις όπως π.χ.:

  • Ποια είναι η ονομασία του φαρμάκου αυτού;
  • Για ποιο σκοπό χορηγείται αυτό το φάρμακο;
  • Πότε και πώς πρέπει να το παίρνω; Μπορώ να το πάρω με άλλα φάρμακα;
  • Θα πρέπει να το πάρω με ή χωρίς φαγητό; Υπάρχουν οποιαδήποτε τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγω κατά τη λήψη αυτού του φαρμάκου;
  • Για πόσο καιρό χρειάζεται να πάρω αυτό το φάρμακο;
  • Υπάρχουν οποιεσδήποτε παρενέργειες που πρέπει να προσέξω;

Στο φαρμακείο, λάβετε σαφείς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο λήψης του φαρμάκου σας

Ο φαρμακοποιός σας είναι ειδικός επιστήμονας και μια σημαντική πηγή πληροφόρησης σχετικά με τα φάρμακά σας. Γι’ αυτό, μη βιαστείτε στο φαρμακείο και βεβαιωθείτε ότι έχετε ρωτήσει οποιεσδήποτε απορίες που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε, καθώς και πώς να πάρετε και να αποθηκεύσετε τα φάρμακά σας. Μερικές χρήσιμες συμβουλές.

1. Όταν ο φαρμακοποιός σας δώσει το φάρμακο, διαβάστε την ετικέτα:

  • Ελέγξτε την ονομασία του φαρμάκου για να βεβαιωθείτε ότι αντιστοιχεί στη συνταγή σας
  • Εάν δεν καταλαβαίνετε πώς να πάρετε το φάρμακο σας (δόση, ώρα της ημέρας, με/χωρίς τροφή κ.λπ.), ζητήστε από τον φαρμακοποιό να σας το εξηγήσει. Θα είναι πρόθυμος να σας δώσει εξηγήσεις.

2. Μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις, όπως:

  • Πώς πρέπει να φυλάσσω αυτό το φάρμακο; Για παράδειγμα, πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο;
  • Μπορώ να λάβω την εκτύπωση αυτής της ετικέτας σε διαφορετική γλώσσα;

Δημιουργήστε μια ρουτίνα όταν βρίσκεστε στη χώρα σας και όταν ταξιδεύετε

Πάρτε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας. Δείτε εδώ μερικές γρήγορες συμβουλές που θα σας διευκολύνουν:

1. Διατηρείτε τα φάρμακά σας σε ένα μέρος ώστε να γνωρίζετε πού βρίσκονται

2. Μην αφήνετε φάρμακα στο αυτοκίνητό σας επειδή μπορεί να υπάρχουν διακυμάνσεις της θερμοκρασίας

3. Χρησιμοποιήστε ημερολόγιο σε χαρτί ή το ημερολόγιο στο κινητό σας τηλέφωνο ή σε άλλη ψηφιακή συσκευή για να προγραμματίσετε υπενθυμίσεις για έγκαιρη λήψη των φαρμάκων σας

4. Προετοιμαστείτε αν πρόκειται να ταξιδέψετε:

  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή φάρμακα για ολόκληρο το ταξίδι σας (πάρτε περισσότερα σε περίπτωση που πρέπει να παραμείνετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα)
  • Εάν ταξιδεύετε, συσκευάστε τα φάρμακά που βρίσκονται στις αποσκευές χειρός σας μέσα στις αρχικές τους συσκευασίες, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα κατά τον έλεγχο ασφαλείας.

5. Ζητήστε τη βοήθεια των φίλων και συγγενών σας σχετικά με τα φάρμακά σας, εάν την χρειάζεστε. Για παράδειγμα, ζητήστε από ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε τις υπενθυμίσεις στο κινητό τηλέφωνο για την ώρα που πρέπει να παίρνετε τα φάρμακά σας.

Φροντίστε τον εαυτό σας ως φροντιστής

Το πιθανότερο είναι κάποια στιγμή να γίνουμε όλοι φροντιστές ή να γνωρίζουμε κάποιον που είναι. Μπορεί να μην θεωρείτε τον εαυτό σας ως φροντιστή, αλλά αν αφιερώνετε χρόνο από τη ζωή σας για την παροχή άμεσης φροντίδας σε κάποιο άλλο πρόσωπο, τότε είστε.

Illustration of man covering a woman with his umbrella during the rain

Συμβουλές για φροντιστές

Υψηλότερα επίπεδα άγχους, ανησυχία, κατάθλιψη και άλλες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία είναι συνήθη φαινόμενα μεταξύ των φροντιστών. Μερικές συμβουλές για το πώς να φροντίσετε τη δική σας υγεία, ώστε να μπορέσετε να έχετε αρκετή δύναμη να φροντίζετε το αγαπημένο σας πρόσωπο:

1. Να αποδέχεστε προσφορές βοήθειας από άλλους και να προτείνετε συγκεκριμένα καθήκοντα που μπορούν να αναλάβουν, όπως βοήθεια  με τα ψώνια ή άλλες εξωτερικές δουλειές

2. Μιλήστε με τους γιατρούς του αγαπημένου σας προσώπου και κάντε τις ερωτήσεις που σας απασχολούν

3. Να είστε ανοικτοί σε νέες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν, όπως εφαρμογές για υπηρεσίες κατ’ οίκον διανομής τροφίμων και διαλογισμού

4. Εάν νιώσετε συναισθήματα που παρεμβαίνουν και επηρεάζουν τη ζωή σας, μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας

5. Κάντε διαλείμματα κάθε φορά που μπορείτε — η παροχή φροντίδας είναι σκληρή δουλειά

6. Φυλάξετε τα ιατρικά και νομικά στοιχεία που αφορούν το αγαπημένο σας πρόσωπο οργανωμένα και σε ένα μέρος, ώστε να είναι ενημερωμένα και εύκολα να τα βρίσκετε όταν τα χρειάζεστε

Πάνω απ’ όλα, μην ξεχνάτε να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας — η παροχή φροντίδας είναι μία από τις πιο δύσκολες δουλειές — αλλά μια δουλειά που προσφέρει τεράστια ικανοποίηση.

Λίγη μόνο προετοιμασία μπορεί να πετύχει πολλά

Πριν από την επόμενη επίσκεψη στο γιατρό σας, φροντίστε να αξιοποιήσετε το έπακρο τον χρόνο σας καθώς και το χρόνο του γιατρού σας. 

 Δείτε πιο κάτω ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είστε έτοιμοι να δώσετε και να πάρετε τις πληροφορίες υγείας που χρειάζεστε.

Πριν από την επίσκεψη στο γιατρό σας

1. Σημειώστε μερικές ερωτήσεις

  • Ποιος είναι ο λόγος που προγραμμάτισα αυτό το ραντεβού;
  • Πώς αισθάνομαι και τι συμπτώματα έχω;
  • Πώς μπορώ να τα αντιμετωπίσω;
  • Τι εξετάσεις θα χρειαστώ;
  • Ποιες είναι οι επιλογές μου για θεραπεία και πώς θα με βοηθήσουν;

2. Όταν προγραμματίζετε μια επίσκεψη στο γιατρό, ενημερώστε το ιατρείο για το πώς μπορούν να σας βοηθήσουν

  • Εάν ο γιατρός δεν μιλά τη γλώσσα σας, ζητήστε διερμηνέα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας
  • Ρωτήστε αν ο γιατρός σας προσφέρει υπηρεσίες τηλεϊατρικής. Όλο και περισσότερα ιατρεία πραγματοποιούν επισκέψεις εξ ‘αποστάσεως (με τη χρήση υπολογιστή, τηλεφώνου ή ταμπλέτας) για να διευκολύνουν τους ασθενείς στη λήψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης χωρίς να χρειάζεται να απομακρυνθούν από το σπίτι τους. Ρωτήστε αν αυτή η επιλογή είναι διαθέσιμη.

3. Ζητήστε από κάποιον να σας συνοδέψει

  • Σκεφτείτε να ζητήσετε από κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο να σας συνοδέψει στο γιατρό, για να σας βοηθήσει να κρατήσετε σημειώσεις και να θυμάστε τι είπε ο γιατρός

4. Προετοιμαστείτε εγκαίρως σε περίπτωση που είναι η πρώτη σας συνάντηση με έναν καινούριο γιατρό

  • Κάντε ένα κατάλογο με τα συμπτώματα ή τα προβλήματα υγείας σας, καθώς και τα ονόματα, τις δοσολογίες και το πρόγραμμα των φαρμάκων που παίρνετε εκείνες τις μέρες
  • Στη συνέχεια, κάντε ένα αντίγραφο για να το δώσετε στο γιατρό σας όταν φθάσετε στο ιατρείο του και ζητήστε να καταχωρηθεί στον ιατρικό σας φάκελο

5. Μην νιώθετε άβολα - ο γιατρός σας τα έχει ακούσει όλα

  • Αν σκοπεύετε να συζητήσετε ένα προσωπικό θέμα, ένας τρόπος για να είστε πιο άνετοι είναι να προετοιμαστείτε εκ των προτέρων με τα όσα έχετε κατά νου να πείτε

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο γιατρό, να συμμετέχετε ενεργά στο θέμα της υγείας σας

Μια συζήτηση με γιατρούς μπορεί να είναι δύσκολη, ή μπορεί να αισθάνεστε πίεση. Ωστόσο, η επίσκεψη στο γιατρό είναι πολύτιμος χρόνος που δεν πρέπει να πάει χαμένος. Σκεφτείτε τον εαυτό σας και το γιατρό σας ως μέλη της ιδίας ομάδας και ανοιχτείτε στο θέμα της υγείας σας.

1. Εξηγήστε πώς αισθάνεστε - ακόμη και τις λεπτομέρειες.

  • Μόνο εσείς γνωρίζετε πώς αισθάνεστε πραγματικά και είναι σημαντικό να γνωρίζει ο γιατρός σας αυτές τις πληροφορίες. Μιλήστε με το γιατρό σας ανοιχτά και με ειλικρίνεια για το πώς αισθάνεστε και τυχόν συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε. Αυτό θα βοηθήσει το γιατρό να κατανοήσει και να στηρίξει καλύτερα τις ανάγκες σας

2. Κάντε ερωτήσεις

  • Ο γιατρός σας μπορεί να έχει πληροφορίες σχετικά με άλλες θεραπευτικές επιλογές. Προσπαθήστε να είστε δεκτικοί κατά τη διάρκεια της συνομιλίας σας. Στην πορεία της συζήτησης κάντε ερωτήσεις, έτσι ώστε να καταλάβετε όλα όσα σας λέει ο γιατρός σας.

3. Πάρτε σημειώσεις

  • Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, εσείς ή ο συνοδός σας θα πρέπει να παίρνετε γραπτές σημειώσεις σχετικά με τα όσα αναφέρει ο γιατρός. Αυτό θα σας βοηθήσει να θυμάστε όλα όσα έχουν λεχθεί, και να τα μοιραστείτε με τον φροντιστή σας ή άλλα μέλη της οικογένειάς σας.

Έχετε κάποια ερώτηση ή θέλετε να αναφέρετε κάποια παρενέργεια;

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα με τα στοιχεία επικοινωνίας ανά το παγκόσμιο  για να βρείτε τον αρμόδιο επικοινωνίας για τη χώρα σας